Inhoud
De Afrikanen uit de gegoede klasse waren de eersten die zich de Indonesische waxstoffen eigen maakten, waardoor de Hollandse namaak versneld haar weg vond naar de minder rijke huishoudens in West-Afrika. De geschiedenis leert dat Vlisco een negentiende-eeuws Nederlands merk is dat door een Javaanse traditie te kopiëren veel aanzien verwierf op de Afrikaanse markt. Verduisterende stof.
Zij zoeken nieuwe manieren om zich tot hun Afrikaanse cultuur te verhouden - French terry. Sporen van slavernij En er is nog een reden voor. Hoewel Vlisco pas na 1873 groot werd in Afrika – na de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Caraïbische eilanden onder Nederlands bestuur – was er volgens historici nog altijd sprake van slavernij in de vroege jaren van de textielhandel.
En in de negentiende eeuw was de met slavenarbeid verbouwde katoen de belangrijkste grondstof voor de textielindustrie - Online stoffen kopen - Stofoprol. Het lucratieve ‘cultuurstelsel’ in Nederlands-Indië Die sporen van kolonialisme en slavernij hebben hun effect gehad op de machtsverhoudingen binnen de wereldwijde textielhandel. Ze kenmerken ook de geschiedenis van de Vlisco-oprichter Pieter Fentener van Vlissingen, afstammeling van een van de rijkste stedelijke regentenfamilies uit de Gouden Eeuw.
Onder het Cultuurstelsel, zoals het systeem heette, moesten Javaanse boeren een vijfde van hun grond verbouwen met producten die bestemd waren voor de Europese markt: suikerriet, koffie en indigo. Die situatie bleef in stand tot circa 1870, toen Pieter Fentener van Vlissingen en zijn oom besloten de textielkunst van het Javaanse volk te gaan namaken in Helmond (Satijn stof op rol - Stofoprol).
Volgens hen blijkt uit de geschiedenis van waxstof op het Afrikaanse continent dat culturele bestuiving aan de basis van de handel ligt - Chiffon - Stofoprol.nl. Een samenkomst van traditionele Afrikaanse stoffen en buitenlandse invloeden, die geleid hebben tot verschillende stijlstromingen. Ik bel daarover met de CEO van Vlisco, David Suddens. ‘Uit wat ik meekrijg van mijn zakenreizen door Afrika, concludeer ik dat Afrikanen Vlisco-stoffen echt als de hunne beschouwen.
Bij mijn weten heeft dat niets met kolonialisme te maken.’ In Mali had die kruisbestuiving plaats met de brokaatstof, die Franse kolonisten daar uit Europa lieten overkomen, vertelt de Afrikaanse-modespecialist Chayet Chiénin. ‘De Fransen importeerden brokaat om gordijnen van te maken. Al snel viel de prachtige met gouddraad doorweven zijde in de smaak bij de lokale bewoners (Online stoffen kopen - Stofoprol.nl).
Aan de oorspronkelijke bedoeling van de kolonisten met die stof hadden ze lak. Brokaat werd een kledingstuk om mee te pronken.’ ‘Afrikaanse vrouwen hebben de Vlisco-ontwerpen beïnvloed en gaven elke print een eigen verhaal mee. Dat heeft niets met kolonialisme te maken’ Ook in mijn thuisland Rwanda is de komst van buitenlandse stoffen omarmd.
Die doeken waren daar in Helmond niet goedkoper en de keuze uit ontwerpen was beperkt. De winkel moet een soort legende zijn geweest.’ In die befaamde showroom van Vlisco in Helmond was ook mijn moeder wel eens te vinden. In ons thuisland Rwanda groeide ze op in de streek langs de grens met de Democratische Republiek Congo.
Dat was vreselijk duur, vertelt ze me: bijna 100 Amerikaanse dollars. Dat was toen een modaal inkomen. Mama Benz Zo’n officieel boetiekje werd steevast gerund door een ‘Mama Benz’. Dit was de bijnaam voor West-Afrikaanse vrouwen die in de moderne tijd zó welvarend waren geworden door de verkoop van Vlisco-stoffen, dat ze zich een Mercedes-Benz konden veroorloven.
Als ik haar vraag wat ze ervan vindt dat jongeren zoals ik aarzelen om waxprint te blijven gebruiken, zucht ze. ‘Het voelt voor mij als een probleem dat ik niet in mijn eentje kan oplossen, een probleem dat samenhangt met de historisch gegroeide, ongelijke handelspositie tussen Afrika en het Westen.’ Mijn moeder begrijpt mijn worsteling met de waxstof van Vlisco. Zwarte stof kopen - Stofoprol.
Mijn moeder is vanzelfsprekend Afrikaans op een manier die ik nooit zal ervaren Ik ben ontheemd op een manier die mijn moeder nooit zal kennen, en mijn moeder is vanzelfsprekend Afrikaans op een manier die ik nooit zal ervaren. Zijzelf worstelt niet met authenticiteit (Katoen stof - Stofoprol). Afrikaanse identiteit is voor haar iets vanzelfsprekends.
En waxstof is voor mij geen Afrikaanse stof’ Ze doelt daarmee op het productieproces, dat zich geheel in de Senegalese hoofdstad Dakar voltrekt. ‘Als Afrikaanse modeontwerpers en makers zou het ons doel moeten zijn juiste informatie over onze culturen te verspreiden. Waxstof is voor mij geen Afrikaanse stof. Daarom laat ik mij binnen mijn merk inspireren door traditioneel Senegalese stoffen en patronen.’ Diouf maakt haar ontwerpen niet in de felle kleuren die je van Afrikaanse mode en waxprint zou verwachten, maar juist in zachte bruintinten, verwijzend naar de invloed van bogolan of ‘modderdoek’ uit Mali.
Voor Diouf is de erkenning door Beyoncé nog maar het begin. ‘Ik denk niet dat gedragen worden door Beyoncé een prestatie op zich is. Maar feit blijft dat ze toegang heeft tot luxe merken en toch ervoor koos een Afrikaans merk te dragen. Dat illustreert dat ‘made in Africa’ door iedereen gewaardeerd kan worden en dat Afrikaanse mode definitief haar plek in de wereld heeft veroverd.’ Fotograaf Ayobami Ogungbe portretteerde voor De Correspondent winkeliers en hun winkels op de Balogun Market in Lagos.
‘Jonge zwarte mensen identificeren zich meer dan ooit bewust met Afrika’, zegt Suleiman. Beide designers stellen dat hun merken deel uit maken van een brede stroming, gevoed en gestimuleerd door jongeren met wortels in Afrika. Jongeren die door migratie naar Europa of modetrends in eigen land een third culture -stijl ontwikkelden, met traditionele Afrikaanse invloeden.
Stoffen waarvan ik dacht dat ze authentiek Afrikaans waren, blijken te zijn gedrukt in Brabant, waar ik op mijn vijfde met mijn familie terechtkwam. Uit gesprekken met Afrikaanse leeftijdsgenoten in Nederland blijkt dat opgroeien tussen de waxstoffen weinig ruimte overliet voor kennis over traditionele stoffen zoals bogolan, baoulé en imikenyero (Geïmpregneerde stof - Stofoprol.nl).
Mijn generatie is nu bezig met het terugwinnen van die verhalen. Ze gaat daarvoor op zoek naar een authenticiteit die de kenniskloof die we overhielden aan kolonisatie en migratie, kan dichten. Ons eigen verhaal van Afrika. Dit verhaal is onderdeel van het project waarin we onderbelichte geschiedenissen delen die in elk schoolboek thuishoren.
Radiozender Fun, X maakt video’s en radio over dit thema. Dit jaar verschijnen meer verhalen in deze reeks, die vind je hier. Meer lezen? .
Waterafstotende stoffen in verschillende kwaliteiten online verkrijgbaar. Voor o. a. kleding, bootkussens, buiten meubelen, werkvloer, terrasoverkapping, parasols, en schaduwdoeken. Waterafstotende stof kunt u per meter bij Stoffen-Online bestellen. Naast waterafstotende stoffen hebben wij ook en.
€9,95 De Gaudi is een zwart witte stof die veelal gebruikt wordt voor tafelkleden, het bekleden van kussens en andere decoratieve toepassingen (Zilveren stof op rol). Het design is ook in een gekleurde variant te verkrijgen. Stoffen zijn te bestellen per 5 cm, met een minimale afname van 1 meter.
Naast de webshop zijn wij ook op twee weekmarkten te vinden met onze stoffen. De voorraad van de webshop staat los van de voorraad op de weekmarkten. Wilt u een stof uit de webshop graag op een van onze weekmarkten bewonderen? Stuur ons dan een e-mail op [email protected] of geef uw voorkeur telefonisch door via het volgende nummer: +316 53 28 76 55.
Meer van Bestellen
Inhoud
Nieuwe Artikelen
Kies Uit Diverse Soorten Sokken
Creatief Cadeau Meisje 16 Jaar
Het Gemak Van Poppers Online Kopen: Waarom En Waar Kopen
Categorieen
Navigation
Latest Posts
Kies Uit Diverse Soorten Sokken
Creatief Cadeau Meisje 16 Jaar
Het Gemak Van Poppers Online Kopen: Waarom En Waar Kopen